Al je lichamen komen gecentreerd samen in je focus punt. Door in je focus punt te gaan zitten, kom je direct bij jezelf. Bij je zijn.

Deze oefening is door iedereen altijd en overal toe te passen. Het maakt het een stuk makkelijker om te zien wat er om je heen gebeurt. Dit is niet alleen noodzakelijk om helder te kunnen denken in panieksituaties. Maar ook wanneer je een toets op school maakt of aan het werk bent en je aandacht erbij moet hebben.

In het artikel Lichamen geven we een overzicht van je verschillende lichamen, welk doel elk lichaam heeft, hoe ze met elkaar samenhangen en waarom het belangrijk is dit af te schermen tegen invloeden van buitenaf.

  1. Stap 1: Zorg ervoor dat je volledig in je lichaam zit. (Hoe je dit doet, lees je in de oefening Hier en nu.)
  2. Stap 2: Ga naar je focus punt door één hand op je buik te leggen en één hand op je onderrug. Adem naar de hand op je buik toe. 
  3. Stap 3: Herhaal stap 1 en 2 op het moment dat je merkt dat je geen focus meer hebt. Je bent dan letterlijk uit je focus punt; niet gefocust.

Word je nerveus, angstig, gespannen of krijg je hyperventilatie als je in je focus punt wilt gaan zitten?

Door (onbewust) traumatische ervaringen ben je nooit volledig in je lichaam gekomen of letterlijk uit je lichaam gevlucht om het dragelijk te maken. In zo’n geval zul je het trauma op moeten lossen. Het is ook mogelijk dat je het lastig vindt om met je (bewust)zijn te verschuiven tussen lichamen. Moeilijk in slaap komen is een bekend voorbeeld van niet makkelijk vanuit je fysieke lichaam in je astrale lichaam stappen. Hiervoor kun je een healing ondergaan. Wanneer jij jezelf wilt healen en wilt leren om zelf trauma’s op te lossen, kun je een workshop volgen.