De twaalf hoofd chakra's

Dit artikel gaat over de hoofd chakra’s in je fysieke lichaam (1ste t/m 7de), de chakra’s die zorgen voor de verbinding tussen je verschillende lichamen (8ste t/m 11de) en de connectie met je hoger bewustzijn (12de). Het vormt daarmee je besturingssysteem. Via de energiestromen tussen de chakra’s wissel je informatie uit en geef je vorm aan je levenspad en het verloop ervan. In dit artikel is uitgelegd hoe dit werkt en hoe je daar zelf sturing aan kunt geven.

Wat zijn chakra’s​

Een chakra is een krachtveld wat het lichaam fysiek en mentaal aanstuurt. Het is letterlijk de verbindende factor van al je verschillende eigen lichamen. Je fysieke lichaam alleen, heeft al meer dan 100 chakra’s. Een aantal daarvan behoort tot de 12 hoofd chakra’s, de overige chakra’s zijn energiepunten, zoals in handen en voeten.

Chakra’s zijn zo complex dat elke omschrijving een detail van het geheel is. Om te kunnen bevatten wat een chakra doet, is het beter om niet teveel te lezen over hoe een chakra eruit ziet of welke kleur het heeft. Het maakt dat je gaat uitsluiten wat een chakra ook kan zijn. En daarmee uitsluit waar jij toe in staat bent. De essentie kennen zodat je jouw chakra’s kunt aansturen, is voldoende om je leven sturing te geven.

7 hoofd chakra's aanwezig in het fysieke lichaam

Kort even een opsomming van de twaalf hoofd chakra’s. Enkel om te begrijpen waar het zit en wat je ermee kunt doen.

1ste  wortelchakra, basis van de wervelkolom, centrum van veiligheid en comfort.

2de  sacraal chakra, bekken, centrum van oer creativiteit – seksualiteit.

3de  plexus solaris chakra, middenrif, de volledige reeks van menselijke emoties.

4de  hartchakra, bovenste borst, centrum van liefde.

5de  keelchakra, het volledige bereik van menselijke expressie.

6de  derde oog chakra, voorhoofd, centrum van intuïtie en wijsheid.

7de  kruinchakra, bovenkant van het hoofd, realiteit van onbeperkt potentieel.

5 hoofd chakra's buiten het fysieke lichaam

Voor de 8ste tot en met de 12de chakra bestaan verschillende benamingen. Zelf vind ik het handiger om het alleen numeriek te benoemen. De plek van de chakra’s zijn vanaf de 10e chakra, niet in fysieke afstand te omschrijven. Het is de volgorde van energie verbinding:

8ste chakra, onderkant aura (0,5 meter onder je), verbonden met het subtiel fysieke lichaam, de basis van je energieveld.

9de  chakra, net boven het hoofd, verbonden met je verlichte lichaam, het collectieve bewustzijn, de realiteit waar alle informatie te vinden is.

10de  chakra, boven het 9de chakra, verbonden met het spiritueel lichaam. De eerste vorm van materie vanuit je hoger bewustzijn. Dit chakra zorgt ervoor dat je binnen het universeel bewustzijn individualiteit ervaart. En is nodig om binnen het universeel bewustzijn onderscheid te kunnen maken in waar de informatie vandaan komt. Door ‘bewust zijn’ kun je helder zien en horen.

11de  chakra, boven het 10de chakra, verbonden met het causaal lichaam. De realiteit van oorzaak en gevolg. Hier ontstaan je levensplannen die zich manifesteren in je leven. De geest boven materie.

12de  chakra, boven het 11de chakra, niet verbonden aan een lichaam maar is de poort naar je hoger bewustzijn.

Chakra’s worden begrijpelijk en zichtbaar door in jezelf te kijken. Niet door een boek te bestuderen.

Werking chakra’s: zonder chakra’s geen leven

Vanuit je 12de chakra stroomt de energie naar de 11de, 10de, 9de tot aan je 1ste chakra van waaruit het via gronding verbinding kan maken met het bewustzijn van de aarde. Dit is de natuurlijke stroming van manifestatie (geboorte). De eerste inademing. Dit betekent ook dat je een laatste uitademing hebt. De natuurlijke stroming van loslaten (de dood). Dit is het loskoppelen van het bewustzijn van de aarde om vervolgens de energie terug te trekken vanuit de 1ste chakra om door de poort van de 12de chakra te gaan. Dit zijn de twee uitersten. Alles daartussen is het leven. Deze continue energiestroom tussen de 12e en 1ste chakra is een polariteit. Dit betekent dat de energie beide kanten op stroomt. De informatie in de energie bepaalt wie je bent; je doen en laten.

Zoals aangegeven, is een deel van de hoofd chakra’s gekoppeld aan je verschillende lichamen. De chakra’s maken dan ook de connectie tussen deze lichamen en zorgen ervoor dat het werkt als één geheel. Chakra’s hebben dus invloed op lichaam, geest en je leven. De chakra’s zijn in staat om alle informatie uit het universum en van je hoger bewustzijn in de vorm van energie te verbinden en verwerken in al je lichamen en daarmee alle lagen van realiteiten waarin jij bestaat.

Hoe raken chakra’s vervuild?

Kinderen worden onschuldig geboren zeggen ze weleens. Wat ze eigenlijk zeggen, is dat hun chakra systeem nog schoon is. En die raakt vervuild door ervaringen in het leven wanneer je het chakra systeem niet reinigt. We kennen allemaal wel mensen die uitstralen dat ze zijn ‘getekend door het leven’.

Elke ontmoeting, gedachtegang en projectie van een ander is een energie-uitwisseling. Ook je leefomgeving, opvoeding en emoties geven energie af wat jij opneemt in je systeem. Dit kan positief zijn, maar dat is het lang niet altijd. Hoe je daarmee omgaat komt uit jezelf. De één is mentaal sterk en de ander totaal niet. Of de ene dag kun je ergens prima tegen, de andere dag totaal niet. Hoe kan het dat dit wisselend is? Stemmingswisselingen, maar ook depressiviteit, heeft simpelweg te maken met hoe jij in staat bent om energie door je chakra’s te sturen.

Waarom zelf sturen?

Je chakra systeem kan volledig zelfregulerend werken (onbewust), net als ademhalen. Echter, net zoals dat je jouw ademhaling kunt sturen, kun je ook je chakra’s aansturen. De meeste mensen weten niet van het bestaan van de chakra’s af. De aansturing gaat dan onbewust. En dit kan goed gaan. Een mens is immer een zelfregulerend systeem. Maar vervelender is het wanneer het wisselend of gewoon ronduit slecht gaat. Er zijn genoeg mensen met een zwaar beschadigd of vervuild chakra systeem. Dit komt doordat er continu rotzooi in gedumpt wordt zonder dat we de rommel opruimen. Dit uit zich in lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, geen energie of juist teveel energie, of dat er continu van alles misgaat in je leven.

Invloed op je eigen levenspad

Goed aansturen van je chakra’s zorgt er niet alleen voor dat je lekker in je vel zit. Het is ook mogelijk om kansen te creëren met intentie in plaats van door willekeur of andermans wil. Op het moment dat je het chakra systeem aanstuurt, neem jij de touwtjes van je leven in handen.

Zoals beschreven gaat de energiestroom tussen de chakra’s beide kanten op. Wanneer energie van je fysieke chakra’s (1t/m 7) naar je spirituele chakra’s (8 t/m 12) stroomt, wil je dat de energie zo schoon mogelijk is. In je 11de chakra wordt immers je levenspad uitgestippeld en oorzaak en gevolg continu aangepast op basis van de energie die daarin terechtkomt. Ben je angstig, dan leef je een angstig leven. Doe je wat een ander wilt, dan leef je niet je eigen leven. Leef je in vertrouwen, dan leef je in je kracht.

Chakra’s afschermen

Om goed gebruik te maken van je chakra’s is het noodzaak om ze te onderhouden. Het hoort bij het reinigen van je lichaam om gezond in het leven te staan. Net als persoonlijke hygiëne om niet ziek te worden.

Zoals beschreven zitten de chakra’s van je fysieke lichaam (1ste t/m 7de) in je aura en de 8ste chakra aan de onderkant van je aura. Met de oefening aura afschermen lees je hoe je dit doet met separatierozen. Hierdoor heb je jouw persoonlijke ruimte beter afgeschermd. Drukke plekken zijn daardoor minder intens voor je.

Daarnaast is het belangrijk om de connectie met personen, situaties en omgevingen te verbreken zodra je afscheid van elkaar hebt genomen, uit de situatie bent gestapt of van plek bent veranderd. Hoe je dit doet, lees je in de oefening verbonden zolang jij dat wilt.

Afschermen is een ding, schoonmaken is iets anders

De oefeningen zorgen ervoor dat er geen nieuwe rotzooi bijkomt. Maar, hoe zit het met alle energie die gedurende je leven al in je chakra systeem terecht is gekomen? De energie die niet van jou is, kun je weghalen of neutraliseren door middel van een healing. Rotzooi weghalen is complex. Dat doe je niet met een simpele oefening. Want, als je iets weghaalt, ontstaat er een gat. En je wilt voorkomen dat dit gat zich opnieuw opvult met rotzooi.

Om je chakra’s schoon te maken, vrij van gebeurtenissen uit je leven die er nu niet meer toe doen, kun je een healing ondergaan.