Lichamen

Dat iedereen een fysiek lichaam heeft, dat moge duidelijk zijn. Dat je echter nog meer lichamen hebt, weten de meeste mensen niet. Je ziet het niet met je ogen en daarom is het voor velen lastig te bevatten. In dit artikel geven we een overzicht van je verschillende subtiele lichamen, welk doel elk lichaam heeft en hoe ze met elkaar samenhangen.

Lichaam, geest en ziel

Je hebt meerdere subtiele lichamen. Om te begrijpen waar elk lichaam voor dient, verdelen wij het onder in drie categorieën: lichaam, geest en ziel.

De omschrijving van de lichamen is zoals mijn gids mij geleerd heeft. Voor de herkenning gebruik ik wel algemeen bekende namen.

Lichaam:

 1. Etherisch lichaam:
  Het etherisch lichaam is onderdeel van je fysieke lichaam. Het bestaat uit het ‘fysieke’ deel van het chakrasysteem (1ste t/m 7de chakra) dat samen met je aura jouw energieveld vormt. Binnen dit energieveld ontstaat je fysieke lichaam en je energie lichaam. Het bepaalt je uitstraling en daarmee je frequentie. Het verbindt je met ander bewustzijn op aarde: mensen, dieren en natuur.
 2. Energielichaam:
  Het energielichaam is een energetisch kopie van je fysieke lichaam binnen het energieveld van je etherisch lichaam. Het energielichaam zorgt voor de energie om met je fysieke lichaam te kunnen bewegen.
 3. Astraal lichaam:
  Het astraal lichaam is het lichaam dat jij gebruikt wanneer je slaapt. Je fysieke lichaam gaat in ruststand en jouw zijn gaat met je astraal lichaam verder in de astrale dimensie om te leren en anderen te ontmoeten. Niet voor niets wordt er vaak gezegd: ‘Slaap er een nachtje over.’  

Geest:

 1. Metafysisch lichaam:
  Met het metafysisch lichaam ben je in staat om inzichten, oftewel ingevingen, te krijgen. Dit doe je door met je metafysisch lichaam tussen verschillende dimensies te reizen. Een welbekend voorbeeld hiervan is iemand die aan het dagdromen is en heel ver weg lijkt. Een ander voorbeeld is mediteren waardoor je tot inzichten komt. 
 2. Emotioneel lichaam:
  Het emotioneel lichaam is het lichaam waarmee we voelen en aanvoelen. Het heeft dan ook een direct verbinding met je etherisch lichaam: voelen is immers de emotie die we allemaal kennen, zoals vreugde, blijdschap, verdriet of angst.
 3. Mentaal lichaam:
  De coördinatie van processen in je fysieke lichaam gebeurt door het mentale lichaam. Denk hierbij aan processen zoals ademhalen, motoriek en verteren van voedsel. Met het mentale lichaam kun je rationeel denken. Het is de analyticus in jou, de basis van menselijke ontwikkeling. Door te leren, kun je dit ontwikkelen. We kennen allemaal wel mensen die mentaal sterk zijn. 

Ziel:

Iedereen heeft een verlicht lichaam (9de chakra). Dit heb je nodig om toegang te hebben tot universele kennis en inzichten. Het wordt vaak verward met verlicht zijn, zoals gezegd wordt over Jezus en Buddha. Verlicht zijn is je hoger bewustzijn, je echte spirit (12de chakra).​

 1. Causaal lichaam:
  Het causaal lichaam is verbonden met je 11de chakra. Het bevat de herinneringen (kennis en emoties) van al je levens. Het bevat ook je levenspad, oorzaak en gevolg. Het is de plek waar alles in je leven uit voortkomt. Via je causaal lichaam kom je bij je innerlijk universum oftewel je hemellichaam (via 12de chakra).
 2. Spiritueel lichaam:
  Het spiritueel lichaam maakt dat je individualiteit ervaart binnen het universeel bewustzijn (9de chakra), het is verbonden met je 10de chakra. Het verzorgt de uitvoering van je causaal lichaam, dat wat nodig is om je levensdoelen van je levenspad te bereiken. Dit betekent dat je als spirit kunt veranderen op het moment dat je levenspad verandert. Iedereen kent wel iemand die in de loop der jaren een compleet ander persoon is geworden, in positieve of negatieve zin.

Hoe hangen de lichamen met elkaar samen?

Je fysieke lichaam is het sterkst verbonden met je etherisch lichaam, energielichaam en astraal lichaam. Daarnaast zijn er talloze directe en indirecte verbindingen tussen de lichamen. Zo heeft het etherisch lichaam een directe verbinding met je emotionele lichaam; voelen is immers emotie. En is je energielichaam direct verbonden met je mentale lichaam; het gaat tenslotte om de coördinatie van energieprocessen, zoals ademhalen en verteren van voedsel. Herkenbare voorbeelden die we ons allemaal voor kunnen stellen.

Wat lastiger om te bevatten is, maar veel meer impact heeft, is dat je via je 9de chakra (gekoppeld aan je spiritueel lichaam) informatie uit het universele bewustzijn haalt die jij nodig hebt voor het realiseren van je levensdoelen. Je causaal lichaam staat in directe verbinding met je spiritueel lichaam dat zorgt voor de coördinatie van dat wat nodig is om je doelen te bereiken. Denk hierbij aan kansen die op je pad komen.

Wat je moet weten is dat elk lichaam bestaat in een andere realiteit. Al je lichamen zijn verbonden via je centrum. Dit is de plek waar al je lichamen gecentreerd samen komen. Je focus punt. Door in je focus punt te gaan zitten, kom je direct bij jezelf. Dit punt zit in je buik onder je navel. Ook wel bekend als one point vanuit Aikido of Hara vanuit de Japanse leer. Zelf zie ik het in mijn visualisatie als een kleine bol van gecentreerd wit licht. Het is letterlijk een punt van concentratiekracht. Dit is je zijn. Vanuit je zijn kun je met aandacht verplaatsen tussen je verschillende lichamen, met andere woorden verplaatsen tussen de verschillende realiteiten.

Chakra’s hebben een cruciale rol in de verbinding tussen je verschillende lichamen. Hoe dit werkt, lees je in het artikel Twaalf hoofd chakra’s.

Hoe raken je lichamen vervuild?

Zoals beschreven staan al je lichamen in verbinding met elkaar. Dit betekent wanneer één van de lichamen vervuild raakt, dit direct van invloed is op de andere lichamen. Met junkfood, straling en energie van anderen verlaag je de frequentie van je eigen energieveld en ben je vatbaarder voor beïnvloeding, zowel in contact met andere mensen als in het universeel bewustzijn. Met als gevolg dat je levenspad, oorzaak en gevolg worden beïnvloed waardoor je jouw daadwerkelijke levenspad niet langer helder voor ogen hebt. Dit zorgt ervoor dat je jouw leven richt op de aansturing van levensdoelen die niet van jou zijn.

Andersom werkt het ook, je kunt de frequentie van je eigen energieveld verhogen met gezonde voeding, een gezonde leefomgeving, door je energieveld af te schermen en te reinigen, en door in je focus punt te zitten. Hoe hoger je energieveld, hoe meer je geestelijk kunt groeien en hoe makkelijker je bij jezelf, je eigen levenspad en eigen levensdoelen komt. En daarmee ook in het universele bewustzijn de informatie vindt die jij nodig hebt voor jouw levensdoelen.

Lichamen reinigen

Je bent gewend om je fysieke lichaam dagelijks te reinigen. Dat dit net zo belangrijk is voor je andere lichamen, is minder bekend. Doordat de lichamen met elkaar verbonden zijn, reinig je al je lichamen door je energieveld te reinigen. Schoonmaken is complex. Dat doe je niet met een simpele oefening. Want, als je iets weghaalt, ontstaat er een leegte. En je wilt voorkomen dat deze leegte zich opnieuw opvult met rotzooi. Om je lichamen schoon te maken, vrij van gebeurtenissen uit je leven die er nu niet meer toe doen, kun je een healing ondergaan.

 

Energieveld afschermen

Wat je wel eenvoudig met oefeningen kunt doen, is je energieveld afschermen. Uitleg over je energieveld lees je in het artikel Aura en in het artikel Twaalf hoofd chakra’s. Beide artikelen bevatten links naar oefeningen om zelf je energieveld af te schermen. 

Bewust je lichamen inzetten

Op het moment dat je leert bewust met je lichaam om te gaan, vergroot je jouw mogelijkheden. Het vergt training. Net als toen je jong was en opeens besefte dat je benen hebt en daarmee kan lopen. Je kunt er ook bergen mee beklimmen. De meesten doen dat niet. Maar het kan wel. Dit geld ook voor wanneer je het inzicht krijgt dat je meerdere lichamen hebt. De mate van training laat je afhangen naar de behoefte die je hebt om je leven te leven.

Ga naar je focus punt

Zoals beschreven, komen al je lichamen gecentreerd samen in je focus punt. Door in je focus punt te gaan zitten, kom je direct bij jezelf. Bij je zijn. Hoe je dit doet, lees je in de oefening Focus punt.

"Geluk is niet te koop. Meditatie is een staat van zijn. Door met je zijn in je focus punt te zitten, krijg je helder inzicht. Geluk vinden doe je dus niet buiten jezelf. Wat je daar vindt, zijn geluksmomenten; een vorm van consumptie. Puur geluk zit in jezelf en neem je mee als ervaring in je leven."

Jarno Tiethoff