Gronden en geaard zijn

Dit artikel gaat over gronden en aarden. Je hebt gronding nodig om de dagelijkse situaties goed aan te kunnen. Wanneer je niet goed geaard bent, raak je het overzicht kwijt, voel jij je niet op je plek, kun je overprikkeld raken of een burn out krijgen. In dit artikel is uitgelegd wat gronding is en met welke techniek je altijd, overal en snel zorgt voor een goede gronding.

Wat is gronden?

Wat is gronden en welke functie heeft het? Gronden heeft vrijwel dezelfde functie als ademhalen; aanvoer van verse energie en afvoer van verbruikte energie. Met ademhalen doe je dat in je fysieke lichaam. Gronding in je etherische lichaam.

Waarom gronden?

In de basis is gronding nodig om je dagelijkse situaties goed aan te kunnen. Het kan ook helpen om spanning en stress te verminderen. Wanneer je niet goed gegrond of geaard bent, stagneert de afvoer van verbruikte energie. Deze overtollige energie moet op de één of andere manier toch weg. Dit kan zich uiten in burn-out, overprikkeld raken, hyperactief of juist lusteloos zijn. Maar ook in klachten als hoofdpijn, hyperventilatie of stress.

Gronden maakt helderder

Gronden zorgt ervoor dat je mentaal fit bent en situaties in je leven oplossingsgericht aan kunt. Bewust gronden maakt dat je bewust door het leven kunt gaan. Een goede gronding zorgt dat je de situatie overziet waar je mee bezig bent. Dat je niet in paniek raakt in een stresssituatie. Of overbelast raakt tijdens een stressperiode.

Functioneren afhankelijk van gronding

Een goede gronding zorgt ervoor dat je de wereld zintuiglijk goed waarneemt. Hoe je functioneert is dus sterk afhankelijk van hoe en waarmee je bent gegrond. Niet voor niets spreken we over wel of niet kunnen aarden.

Oorzaken van slecht geaard zijn

Wanneer je geboren wordt, zit je nog niet volledig in je lichaam. Je moet letterlijk nog aarden. In je eerste levensjaren grond je dan ook via je ouders of verzorgers. Zodra je groter bent, neem je als vanzelf de manier van gronden van je ouders of verzorgers over.

Als je ouders of verzorgers zelf goed geaard zijn en kunnen gronden, dan is dat prima. Maar, gronden via je ouders of verzorgers kan ook beangstigend zijn. Bijvoorbeeld als er fysiek- of mentaal geweld tegen je gebruikt wordt. Of verwarrend, bijvoorbeeld als je ouders of verzorgers zelf slecht geaard zijn en je daardoor niet voordoen hoe je goed moet gronden. Er zijn ontwrichte families omdat het simpelweg niet van ouder op kind wordt doorgegeven.

Gronden, hoe doe je dat?

Zoals eerder beschreven heeft gronden eenzelfde soort functie als ademhalen. Net als bij ademhalen gaat het vanzelf. En net als bij ademhalen kun je het bewust inzetten. Immers, je kunt onbewust en oppervlakkig ademhalen. Je kunt ook bewust ademhalingstechnieken inzetten. Dit geldt ook voor gronden.

Grondingstechnieken

Je kunt onbewust gronden zoals je van je ouders of verzorgers hebt overgenomen. Je kunt ook bewust grondingstechnieken inzetten. En zodoende meer bewustzijn in je leven brengen. Door te gronden maak je een connectie met een ander bewustzijn. Een juiste gronding is de verbinding van jouw bewustzijn met het bewustzijn van de aarde. Je wilt immers geaard zijn.

Misvatting gronden: wortels in de aarde

Een veelvoorkomende misvatting over gronden is het visualiseren van boomwortels in de aarde. Je bent geen boom, je bent een mens. Je wilt geaard zijn, geen wortels schieten. Wortels schieten alle kanten op, waar verbind jij jezelf dan mee? Daar komt bij dat gronden voor je etherische lichaam is en niet voor je ‘gewone’ lichaam. Je lichaam hoef je niet te gronden. Je staat namelijk al met beide voeten op de aarde.

Nog een misvatting: ademhalingsoefening of de natuur in

Met ademhalingstechnieken, zoals Ki- breathing, kun je de energie in je fysieke lichaam reguleren. Dit kan je helpen om stress, spanning en andere vormen van energie los te laten. Een wandeling in de natuur kan zeker heel verhelderend werken. Beiden zijn echter geen gronding, het is reiniging.

Daar komt bij dat je niet altijd in de natuur bent en ook niet altijd uitgebreid tijd hebt om ademhalingstechnieken te doen. Je wilt altijd en overal snel kunnen gronden om helder van geest te zijn en te blijven, ook in panieksituaties.

Hoe dan wel? Gronding met het hogere bewustzijn van de aarde

Gronding is de verbinding met de aarde die de energie ververst die je bewustzijn verbruikt en in je chakra’s opslaat. Om die opgebrande energie uit je chakra’s af te voeren, moet je gronden met het bewustzijn van de aarde. Dit is één directe verbinding. Waar op de wereld je ook bent.

Iedereen kan bewust leren gronden

Een juiste gronding is de verbinding van jouw hogere bewustzijn met het hogere bewustzijn van de aarde. Elke cel in jou heeft bewustzijn en kan dus aarden. Je kunt echter ook verbinding maken met andere vormen van bewustzijn. Alles in de natuur heeft immers een bewustzijn. Hoe je ervoor zorgt dat je met het hogere bewustzijn van de aarde grondt, staat stap voor stap uitgelegd in de oefening Gronden.

"Je lichaam komt voort uit moeder aarde. Zij weet exact wat jij nodig hebt om op aarde te zijn. Verbind jouw bewustzijn met haar bewustzijn."

Wanneer het niet lukt om te gronden

Om goed te kunnen gronden met het hogere bewustzijn van de aarde is het van belang dat je volledig in je lichaam zit en al je lichamen, gecentreerd en met elkaar verbonden zijn. Alleen dan heb je een optimale gronding. De oefening Hier en nu helpt je om volledig in je lichaam te komen.

Wanneer je niet volledig in je lichaam zit, bijvoorbeeld door trauma’s of omdat het zo is doorgegeven van ouder op kind, dan kan dat een goede gronding blokkeren. Je merkt dit doordat je bijvoorbeeld gaat hyperventileren of in paniek raakt.

In dat geval zul je eerst volledig in je lichaam moeten komen door het trauma op te lossen waardoor je niet goed kunt gronden. Hiervoor kun je een healing ondergaan. Of volg het basisprogramma ‘Wie ben ik’.